Portada · Sanitat i salut pública · Benestar animal · Protectores i refugis d'animals
Protectores i refugis d'animals

Protectores i refugisLes protectores i els refugis

Les protectores i refugis són entitats -molts cops sense ànim de lucre- que tenen com a objectiu rescatar i donar acollida a aquells animals que es troben perduts pel carrer. A més, realitzen altres tasques, molts cops en col·laboració amb l'administració local i/o altres institucions, com ara supervisar colònies de gats.

A Arenys de Munt, la protectora més propera és la Protectora d'Animals d'Arenys. En el cas de que us trobeu a un animal perdut, podeu contactar amb ells o amb la Policia Local trucant al 937937970 o 629204740.

Podeu accedir a un llistat de les protectores i refugis del Maresme en aquest enllaç.


Adopció

L´adopció és un acte de responsabilitat, de solidaritat i d´humanitat molt gratificant, tant per a qui adopta com per a l´animal adoptat. Cal ser conscient, però, que entra a casa un ésser viu que ha de rebre les atencions i l´afecte que necessita. Per això, abans d´adoptar-ne un, és important pensar de forma responsable quin s´escollirà, tenint en compte el tipus d´animal, la mida, el pèl, l´edat i el sexe. L´adopció d´un animal és una acció per donar una llar adequada als animals abandonats.

Gats, gossos i fures es poden adoptar als centres que hi ha repartits per tot El Maresme, que fomenten activament l´adopció dels animals que hi tenen acollits i vetllen per una adopció responsable i informada.

El personal dels refugis assessora a la persona adoptant perquè pugui escollir l´animal que s´adaptarà millor a les característiques de la nova llar. També rep informació sobre les necessitats de l´animal en relació amb el passeig, el joc, les atencions veterinàries, la normativa, les cures, etcètera. Després de l´adopció s´estableix un període de seguretat per garantir l´adaptació de l´animal a la família.

Els animals de les protectores que es donen en adopció han passat obligatòriament per un període mínim legalment establert per garantir que no seran reclamats, així com per assegurar-ne les condicions de salut i unes característiques de comportament.

L´animal adoptat està al corrent de les vacunes i es lliura desparasitat, esterilitzat i identificat amb un xip.


Per poder adoptar, una persona ha de fer els passos següents:

  • Compartir presencialment amb els professionals el procés d´adopció.
  • Omplir la sol·licitud d´adopció i la resta de documents.
  • Recollir la documentació i abonar les taxes d´adopció.
  • Posteriorment, si encara no ha estat donat d'alta, les persones propietàries d´aquests animals estan obligades a inscriure´ls en el Cens d'animals de companyia. En el cas d´un gos potencialment perillós (GPP), cal tramitar una llicència específica.


La persona adoptant rebrà:

  • L´animal amb el xip, vacunat, esterilitzat (segons la seva edat i circumstàncies) i desparasitat.
  • Informació i assessorament presencial i en paper.
  • La documentació que acredita el procés d´adopció i la cartilla sanitària amb les vacunacions.


Pèrdua de l'animal

Els animals trobats amb microxip instal·lat donen als professionals informació inmediata sobre el seu propietari. En el cas de que el vostre animal tingui microxip i sigui trobat, el centre d'acollida pertinent us contactarà.

En el cas de que, per qualsevol motiu, el vostre animal no tingués microxip, recordeu que podeu contactar amb les diferents protectores del Maresme seguint aquest enllaç.

Recordeu que, en qualsevol cas, podeu acudir a la policia per comunicar la pèrdua, per tal que tinguin les vostres dades i descripció de l'animal.

 
^