Notícies
Publicat l'1 de novembre de 2006
Centenari del naixement de Domènec Perramon


Per commemorar el centenari del naixement del poeta Domènec Perramon i els 30 anys de la seva mort, avui 1 de novembre s'ha fet un acte senzill i emotiu en record al poeta. Ha consistit en una ofrena floral i la lectura d'un poema a la seva tomba al cementiri d'Arenys de Munt.


Domènec Perramon i Torrus va néixer a Canet de Mar el dia 20 de maig de 1906. De ben petit passà a viure a Arenys de Munt, poble que Domènec sempre considerà "el seu poble". Des del Casal Català d'Arenys de Munt, Domènec portà la direcció de diverses obres de teatre. Al Casal Català Domènec entrà en relació amb els amics que conformarien el gruix de la generació republicana: Josep Maria Soler, Antònia Torrent, Quimet Valls, Raimon Torroja... Domènec Perramon havia escollit la poesia i aquesta opció s'anà refermant amb els nombrosos premis que començà a rebre : Molins de Rei (1929), Badalona (1929), Valls (1932), Barcelona (Viola d'Or i Argent, 1932),... . Més tard, a l'exili, va rebre les màximes distincions als Jocs Florals celebrats a Buenos Aires l'any 1941 (Viola d'Or i Argent, Englantina d'Or i Flor Natural, proesa que li valgué el títol de Mestre en Gai Saber). També rebé premis ordinaris a Santiago de Xile (1943), a l'Havana (1944) i a Mendoza (1958) i Buenos Aires (1960).

Un cop a l'exili, pogué establir-se a Londres on participà activament en les tasques del Consell Nacional de Catalunya entre 1940 i 1944. Ja gran, es casà amb Brenda Hudson, que fou qui aportà un consol més gran al buit immens creat a l'ànima de l'exiliat. Domènec Perramon sempre sentí enyorança de Catalunya i anhelà constantment el retorn a l'estimada terra. Just quan preparava la seva tornada, va morir a Londres l'1 de febrer de 1976. Per desig de la seva muller, fou enterrat al petit cementiri d'Arenys de Munt, on avui reposen les seves restes.

Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
^