Portada Ě Cultura i Festes Ě Fira de la Cirera d'en Roca
Fira de la Cirera d'en Roca
Text de Francesc CassÓ

El dia 24 de juny tÚ lloc la FIRA DE LA CIRERA D'EN ROCA. Abans de parlar-ne, per˛, ens anirÓ bÚ conŔixer quelcom de la hist˛ria de la fruita que dˇna nom a la Fira:

A les darreries del segle XIX, l'abandˇ del conreu de la vinya en el nostre poble, a causa del estralls produ´ts per la filĚloxera, va desenvolupar un seguit de noves professions, entre les quals destacÓ la de minaire. A Arenys de Munt aquest treballadors encarregats d'extreure la preuada aigua del cor de la terra, amb el seu bon treball, van agafar nom mÚs enllÓ de les nostres contrades i van tenir encÓrrecs fins i tot de mÚs al nord dels Pirineus. Va ser en aquest desplašaments a terres llunyanes quan els arenyencs conegueren una varietat de cirerers que donava una fruita molt equilibrada de gust i dotada d'una textura diferent a la de la cirera aut˛ctona. La seva importaciˇ a Arenys de Munt va ser l'inici del que avui s'ha convertit en una gran zona productora de cireres d'en Roca, les cireres que porten el cognom de la nissaga de minaires que van portar els primers empelts.

Fa molts anys, doncs, uns magnÝfics cirerers van arrelar a la nostra terra, i avui les actuals generacions, a mÚs de mantenir la tradiciˇ productora, han sabut reeixir en el vessant comercial de la fruita, un vessant que, acompanyat del gastron˛mic i del l˙dic, tÚ la seva mÓxima expressiˇ en la FIRA DE LA CIRERA D'EN ROCA.

╔s un plaer visitar Arenys de Munt en aquests dies de comenšament d'estiu, quan la formidable cuirassa vegetal que conformen les frondoses copes dels arbres de la riera, ens protegeix de les calors i ens permet passar unes tardes agradables. ╔s un plaer, doncs, visitar la Fira de la Cirera quan a aquesta bonanša climÓtica s'hi afegeix el colorit de les parades i el xiuxiueig de les converses reposades dels vilatans que passegen.

^