Portada · Participació · Escuts
Escuts

Des de 1981, quan la Generalitat va aconseguir el traspàs de la competència d'oficialitzar els escuts cívics, l’heraldista Armand de Fluvià s'ha ocupat que 730 municipis (del total de 948 que hi ha a Catalunya) tinguin l'emblema oficial com toca, respectant la història i l'heràldica. L’alcalde i la regidora de cultura van visitar Armand de Fluvià qui els va assessorar de com havia de ser l’escut heràldic d’Arenys de Munt.

La seva proposta va ser presentada a la Comissió de Nomenclàtor, que consistia en un arbre amb els tres turons de fons. L’arbre podia ser el que el poble s’hi sentís més representat. A la comissió de nomenclàtor van sortir tres propostes d’arbre: l’alzina, el plàtan i el cirerer.

Es va encarregar a un dissenyador gràfic d’Arenys de Munt el disseny de l’escut seguint els paràmetres heraldistes, amb les tres opcions triades. Cada opció oficial té una versió recreada més moderna. La comissió de nomenclàtor va decidir per 7 vots a favor i 2 abstencions, que l’arbre que representava millor Arenys de Munt era l’alzina.

PLÀTAN (platanus hybrida)
Arbre caducifoli  d'origen oriental. S'utilitza com a  ornamental i per fer ombra, es troba sovint a la vora dels camins i de les carreteres. Es cultiva en plantacions amb la finalitat d'aprofitar la seva fusta. Tolera molt bé la contaminació, per la qual cosa, és una espècie molt utilitzada com ornamental a les avingudes i parcs de les ciutats. En alguns llocs es troba subespontani en boscos de ribera.

Els plàtans de la riera d'Arenys de Munt es van plantar fa 128 anys. Tot i que són arbres que donen personalitat a la Riera, no és un arbre espontani al Maresme.

ALZINA (Quercus ilex)
Arbre endèmic de la regió mediterrània occidental, és considerat l'arbre més abundant i significatiu dels boscos mediterranis, com el nostre.
L'alzinar és un bosc dens amb abundant presència d'arbustos i lianes. Les denses capçades de l'alzina crea al sotabosc unes condicions climàtiques que fan possible la presència de gran diversitat espècies .
És l'arbre mes representatiu de la flora del Maresme. Sense intervenció humana, seria la vegetació omnipresent.

A l'escut de l'Estendard de la Confraria de Sant Joan Baptista (s. XVI) d'Arenys de Munt hi consten tres turons i un arbre, que té les característiques pròpies d'una alzina.

CIRERER (prunus avium)
El seu origen és a Europa i Àsia Oriental. Arbre de fulla caduca, floreix a l'abril i maig.

La cirera d'en Roca, varietat que es cultiva a Arenys de Munt és una varietat introduïda a finals del s. XIX des de l'Empordà pels germans  Roca, minaires del poble que van anar a treballar a l'Alt Empordà. En van baixar els empelts d'aquests cirerers que donaven una fruita molt equilibrada de gust i dotada d'una textura diferent a la de la cirera autòctona.

Tot i que és un cultiu emblemàtic d'Arenys de Munt, és relativament recent i no és un arbre espontani al Maresme.

^