Notícies
Publicat el 22 d'agost de 2019
L'Ajuntament d'Arenys de Munt enceta una nova estratègia per assolir l'objectiu del 60% de la recollida selectiva l'any 2020
S'han començat trobades amb veïnats per millorar el servei, ampliar l'àrea d'emergència de Bellsolell, clausurar l'àrea d'emergència del Torrent d'en Puig i obrir noves sancions per mal ús de les àrees d'emergència, papereres i abocaments il·legals

Brossa - 1Després de quinze anys de la implementació de la recollida porta a porta, a Arenys de Munt no podem estar satisfets: el nostre nivell de reciclatge és del 45% (sense incloure-hi la deixalleria), mentre que pobles veïns que han implementat el sistema molt després que Arenys de Munt estan assolint nivells del 90%. Brossa - 2Estem encara lluny del 60% com a objectiu marcat per l’Agència de Residus de Catalunya per a l’any 2020. Els recursos materials i humans que posa l’Ajuntament per a la gestió de la brossa només poden abastar una part del problema; cal la col·laboració de tots: Ajuntament, particulars, comerços i empreses.

Diferents governs municipals han posat en marxa campanyes per millorar els resultats de la recollida porta a porta, amb l’objectiu de reduir la part de rebuig que sovint és el resultat de la no separació a casa de les diferents fraccions. La darrera campanya, “Tria bé l’orgànica i les altres fraccions”, ha aconseguit millorar el reciclatge; durant el que portem d’any fins al mes de juliol ha millorat vuit punts; hem passat del 36% al 45% (sense incloure-hi la deixalleria). Per altra banda, l’eliminació de l’àrea d’emergència del Torrent d’en Puig ha fet reduir significativament la fracció resta.

Brossa - 3Brossa - 4El reciclatge mal realitzat, amb l’incompliment de la directiva europea, ens pot portar a penalitzacions econòmiques que afectaran les finances locals. En aquests moments Arenys de Munt té una despesa de 158.000 € per les 2.000 tones de brossa no reciclada, que, amb l’increment continuat del cànon dels residus no reciclats (que l’any passat va ser de 17,8 €/T, aquest 2019 és de 20,6 €/T i l’any 2020 passarà a ser de 23,6 €/T), fa augmentar el dèficit de gestió del servei.

Brossa - 5L’encariment del servei ha estat una constant i els ingressos del rebut de la brossa no en cobreixen els costos; més enllà de l’augment de la despesa en la crema de brossa no reciclada, cal afegir-hi l’augment del cost de la recollida de la brossa per part de l’empresa concessionària, la despesa en actuacions de neteja, manteniment o clausura d’àrees d’emergència que s’han utilitzat inadequadament, la recollida d’abocaments incontrolats en espais públics i rials amb abandonament de runa i mobiliari, així com el buidatge de papereres que s’utilitzen per a residus impropis.

Brossa - 6Brossa - 7Malgrat tot, a Arenys de Munt tenim capacitat per revertir aquesta situació, i per aquest motiu el govern municipal posarà en marxa noves mesures de caràcter integral i permanent amb l’objectiu que el nostre municipi assoleixi el 60% de percentatge de recollida selectiva que marca les directives de la Unió Europea i l’Agència de Residus de Catalunya.

La primera mesura, que ja s’ha posat en marxa, és un major seguiment del funcionament de les àrees d’emergència i el reforç de les actuacions per sancionar les conductes incíviques en espais públics, mal ús de papereres i abocaments il·legals. Enguany ja portem oberts quinze expedients sancionadors, que van des dels 175 euros als 350 euros.

Brossa - 8En paral·lel a una campanya informativa de reforç, que donarà continuïtat a l’engegada l’any passat, s’han començat a fer trobades personalitzades per veïnats amb l’objectiu de consensuar actuacions per millorar el servei, així com esvair dubtes del funcionament de la recollida porta a porta, i que tindrà continuïtat els propers mesos amb habitatges disseminats, blocs de pisos i també amb empreses, comerços i generadors singulars.

Brossa - 9Per poder garantir la sostenibilitat de la gestió de la brossa i les actuacions complementàries que cal activar, s’està fent un estudi econòmic per actualitzar el rebut de la brossa per ajustar-lo al cost del servei. Estem convençuts que amb més recursos, la implementació de noves mesures per part de l’Ajuntament i amb la col·laboració de tots, assolirem els objectius plantejats.

Volem tornar a recordar que els dissabtes només s’ha de treure el rebuig (que no és brossa de totes les fraccions barrejades) i que totes les altres fraccions s’han de treure segons el que estableix el calendari setmanal de recollida porta a porta.

La netedat del poble és cosa de tots. Des de l’Ajuntament tenim el deure de treballar per mantenir el poble més net possible; aquest objectiu serà assolible amb la implicació dels mateixos veïns i veïnes d’Arenys de Munt.

Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
^