Notícies
Publicat el 6 de maig de 2020
Dades d'atur abril de 2020: important increment del nombre d'aturats

Dades d'atur abril 2020 - 1Aquest abril, l’atur a Arenys de Munt ha augmentat en 47 persones. Es tracta de l’increment mensual més important des del novembre del 2012. Recordem que les dades d’atur no contemplen els treballadors que han estat objecte d’un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO).

Variació mensual de l’atur des del 2014:

Dades d'atur abril 2020 - 2

Des de l’any 2013, els mesos d’abril l’atur al municipi ha baixat respecte del mes anterior i també respecte a l’abril de l’any anterior. Ara s’han fet palesos els efectes sobre l’economia i el mercat de treball al municipi del confinament degut a la crisi sanitària.

Si els dos primers mesos de l’any parlàvem de desacceleració i al mes de març d’estancament, aquest abril hem de parlar d’una forta caiguda del mercat laboral, que es detecta en l’augment de les persones aturades i en el descens de les contractacions, tant respecte del mes anterior com de l’abril del 2019.

Aquest augment de les persones aturades s’acompanya del descens de les contractacions i, conseqüentment, de la població ocupada, a causa dels efectes del confinament obligat per l’estat d’alarma per la COVID-19.

Població ocupada

La població ocupada ens dona les dades de les persones residents al municipi en situació d’alta a la Seguretat Social. Ha anat augmentant des del 2012; aquest mes de març però, aquesta tendència s’ha trencat.

Per una banda, la comparativa amb el trimestre anterior mostra una reducció de l’ocupació de 86 persones (el 2,19%) que es correspon a la diferència entre els 3.921 ocupats del 31 de desembre i els 3.835 del 31 de març.

El primer trimestre de l’any sol ser un trimestre en què la població ocupada augmenta en relació al trimestre anterior, un fet que no s’ha produït aquesta vegada. De fet, és el segon any en tota la sèrie temporal en què la població ocupada cau en un primer trimestre de l’any respecte del trimestre anterior.

Per altra banda, a la comparativa interanual (abril de 2019), la població ocupada ha disminuït un 0,44%, tot i que la diferència és petita (17 persones ocupades menys). És el primer descens en un primer trimestre en termes interanuals des del 2013, moment en què encara es notaven els efectes de la crisi anterior. Des del 2014, però, ha estat habitual enllaçar increment rere increment.

Atur a Arenys de Munt i els altres àmbits de referència

L’augment del nombre de persones aturades, que s’acompanya també amb un important descens de les contractacions, és dona també a la comarca, la demarcació de Barcelona i Catalunya.

En aquests altres àmbits és encara més important, ja que el segon trimestre està directament afectat per les contractacions lligades a es activitats turístiques (hostaleria, restauració, comerç).

Les activitats turístiques i afins, i aquelles que en són satèl·lit, es caracteritzen per una alta estacionalitat. És per això que el que indiquen aquests descensos són els contractes de temporada previstos no executats i no tant una destrucció de llocs ocupats, ja que aquests estan subjectes a ERTOs, i els que els ocupen no comptabilitzen com a persones aturades.

Atès que en els municipis turístics les afiliacions augmenten en el primer trimestre i encara ho acostumen a fer amb més intensitat en el segon (és el període de l’any en què es formalitzen més contractacions), probablement les dades del mes de juny mostraran descensos més intensos en les afiliacions, no només per les no contractacions sinó també per les baixes a la Seguretat Social que hi ha habitualment en aquest període en altres activitats, com ara l’ensenyament i les indústries que fan aturades tècniques.

L’escenari que es dibuixa al Maresme, com a Catalunya i a l’Estat espanyol, a curt i mig termini és preocupant. Caldrà anar veient com afecta el mercat de treball d’Arenys de Munt.

Aturats del mes i comparativa:

 

Nombre d’aturats

Variació mensual

Variació anual

Arenys de Munt

475

+47

+110

El Maresme

29.017

+2.802

+4.850

D. Barcelona

657.378

+276.423

+307.881

Catalunya

916.901

+375.240

+541.661

Com es pot observar, el nombre d’aturats ha crescut arreu i de forma alarmant, tant respecte al mes de març com respecte a l’any 2019. A Catalunya, l’atur ha crescut a les quatre demarcacions i especialment a Girona, on el creixement ha estat del 115,09% respecte de l’abril de 2019, i també a Tarragona.

Font de les dades:
Observatori del Treball i Model Productiu. Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Generalitat de Catalunya:
• Atur per comarques i municipis. Abril de 2020
• Nota d’atur registrat. Abril 2020
Observatori de Desenvolupament Local del Maresme. Consell Comarcal del Maresme
• L’Observatori informa. Impacte de la COVID-19. Persones ocupades i llocs de treball. 30 d’abril 2020

Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
^