L'Ajuntament
Benvinguda de l'alcalde

Joan Rabasseda i FerrerJOAN RABASSEDA i FERRER, ALCALDE D'ARENYS DE MUNT

 (2013-2014 i de 2014 a l'actualitat)


Benvingudes i benvinguts al web institucional de l’Ajuntament i, és clar, a la vila d’Arenys de Munt!  

 

Més enllà d’aquesta salutació us convido a llegir, a tafanejar i a gaudir del conjunt de continguts d’aquest web, un passeig virtual per la geografia, la història, les festes i tradicions, el patrimoni, etc. Textos, imatges, documents d’àudio i vídeos per informar del què és Arenys de Munt i del nostre dia a dia. També per apropar-vos l’administració municipal amb el ferm compromís del consistori amb la transparència i la voluntat d’escoltar-vos.

 

Més enllà d’informar-vos dels serveis que presta l’Ajuntament, de l’agenda d’activitats, de les notícies directament relacionades amb la nostra vila, aquí hi trobareu la petita història local que també anem bastint dia a dia tots els qui gaudim el viure arenyenc.

 

L’Arenys de Munt de l’època en què Manolo Hugué i Santiago Russiñol hi arribaven en tartana des de l’estació de tren comptava amb poc més de tres mil habitants, i no vam passar dels cinc mil fins a mitjans del anys noranta, amb l’arribada de l’autopista del Maresme. Des d’aleshores no hem parat de créixer i, avui, amb més de vuit mil cinc-cents habitants, la nostra vila manté l’activitat associativa i esportiva, estima la cultura, conserva la tradició i es transforma, lluita i treballa, innova, viu.

 

Seria molt llarg fer un llistat de tot el que fa bategar el poble al voltant de la riera de Sobirans. Veniu! #somdemunt!

 

La primera consulta per la independència de Catalunya, el setembre de 2009, és el fet de la història recent d’Arenys de Munt que ha tingut més transcendència política i mediàtica. Gent d’arreu associa el nom de la nostra vila amb aquest esdeveniment, fruit de la ferma implicació de la societat civil arenyenca i de la unitat política. Però tant en el passeig virtual com visitant-nos, podreu comprovar que Arenys de Munt té multitud de facetes que us poden interessar i de les que podreu gaudir. Per tots nosaltres serà un plaer poder-vos acompanyar en aquest passeig per casa nostra.

 

Fa més de dos mil anys, Virgili escrivia a l’Eneida que  “aquí hi ha la meva casa, aquesta és la meva pàtria”. La vila d’Arenys de Munt és la nostra petita pàtria i ja sabeu que tenim els braços oberts a tots els qui ens visiteu i als qui dediqueu uns minuts a navegar per aquesta finestra oberta al món. Arenys de Munt és casa vostra!

 

Joan Rabasseda i Ferrer, setembre 2013

 


 

BENVINGUDA DEL BATLLE SR. JOSEP MANEL XIMENIS (2011-2013)

Josep Manel Ximenis

 

Benvolguts, benvolgudes,

benvinguts a Arenys de Munt!

Benvinguts a aquesta vila mil·lenària que pren el seu nom dels sorrers –arenys– que la Riera de Sobirans ha anat acumulant al llarg dels segles a la seva vall. Una vall tancada, envoltada per pendents pronunciats i que ens duu des dels cims del Montnegre-Corredor fins a la mar Mediterrània.

Són aquests dos importants turons de la Serralada Litoral, aquests pendents, aquesta vall, aquests sorrers i l’aigua que circulava des dels cims fins a la mar, els que van fer que es produïssin els primers assentaments humans, en un espai natural sensacional i un clima privilegiat. Des dels ibers –o abans, fins i tot–, passant pels romans, pels àrabs, pels francs, pels occitans i fins a l’actualitat, tots han quedat encisats per aquest entorn natural tan magnífic i espectacular.

I ha estat aquest espai privilegiat i l’acumulació de totes les cultures que han trepitjat aquests arenys el que ha configurat un tarannà especial als seus habitants, als arenyencs. Un tarannà ‘particular’, amb diferències subtils als nostres veïns, però que, alhora, ens ha fet tan propers i que ens ha reforçat en els nostres lligams.

Tothom que ens ha visitat ha percebut aquest tarannà. S’han amarat i impregnat d’ell els que s’hi han quedat, per acabar estimant aquests arenys com si hi haguessin nascut.

I és aquí on rau la gran riquesa d’aquest Arenys, “del de munt”: en la seva gent i l’estimació que senten pel seu poble i les seves tradicions. Un sentiment que es vehicula a través de les seves entitats i associacions: les puntaires, les corals, els geganters, els diables, els muntanyencs, els artistes, els actors, els músics, els pintors, els fotògrafs, els historiadors, els esportistes, els voluntaris, els agricultors, els caçadors, els botiguers, els jubilats... Sense oblidar els de l’esbart, els de la parròquia, ni els que organitzen les colònies, les bredes, els mitjans de comunicació locals... Tantes i tantes coses per explicar, tantes i tantes coses que es fan i es desfan, dia sí i dia també. Tanta i tanta participació de la gent d’aquest Arenys.

Una gent que, per estimació al seu poble, ha aconseguit grans èxits populars de nova factura, mediàtics o no tant, col·lectius o individuals: els termes, el patinatge, l’hoquei, el futbol camp, el futbol sala, el ciclisme, la Consulta Independentista del 13S, la música... O conservar-ne d’antics: el ‘relleno’, la dansa d’Arenys de Munt, les romeries –al Remei o a Montserrat–.

Tot fet des de l’altruisme, des del voluntariat, des del pensament cap als altres, cap als veïns, cap als amics, cap al poble, cap als seus arenys. Però també, i molt especialment, cap al seu País, cap al seu únic país: Catalunya.

Aquesta és la nostra gent. Una gent amb una voluntat, una força i una determinació indestructibles i incommensurables com la de les seves desbocades rierades en el seu impertorbable i potent camí cap a la mar.

Així són els arenyencs. Això és Arenys de Munt. I moltes coses més que hi trobareu si ens visiteu.

I si hi sou i si veniu, no quedareu indiferents. Quedareu vinculats per sempre més a tot allò que molts altres hi hem quedat lligats. Quedareu aferrats a Arenys de Munt. Quedareu enamorats d’Arenys de Munt i de la seva gent.

Josep Manel XimenisBENVINGUDA DEL BATLLE CARLES MÓRA (2007-2011)


Carles Móra i Tuxans, alcalde d'Arenys de MuntSres. Regidores, Srs. Regidors, arenyenques, arenyencs, amigues i amics que ens acompanyeu,

El segle VII a.C. hi hagué un filòsof grec, Hesíode, que deia que “la veu del poble era la veu de Déu; que els homes poden ser en més o menys mesura útils, però que el poble és immortal”.

Rebre el poder del poble i poder-lo representar és el màxim honor que pot rebre una persona. Treballar per al poble, és a dir, per a gent, és una de les justificacions més nobles de la nostra existència. Qui vulgui manar, primer ha d´aprendre a treballar per als altres: escoltar, observar, comprendre i actuar. I mai en benefici propi, sinó pensant sobretot en els més febles, en els infants i en la gent gran. Quan els que manen perden el propòsit, els que els haurien d´obeir els perden el respecte. Manar amb dignitat és fer-ho amb diligència, amb efectivitat i eficàcia, sense oblidar el sentit de la justícia i de la igualtat.

I per això us necessito a tots, ens necessitem tots plegats per fer d´Arenys de Munt un poble de referència, una comunitat que avança ferma cap al futur tenint en compte el seu passat i la seva tradició. Un poble que no té por d´anar més enllà, de ser agosarat , decidit i apassionat.

Sé que puc comptar amb vosaltres i això m´esperona i m´envalenteix.

En una societat tan ferotgement burocratitzada on el déu document i la deesa instància, atabalen i desorienten la població, els que us moveu quotidianament dins la Llei de l´Administració sou gairebé imprescindibles; no feu d´això un privilegi, un avantatge,  sinó una demostració d´estima i lliurament als altres; us agraeixo la vostra fidel disponibilitat i demostrada professionalitat.

Les persones que endreceu el nostre poble, que adobeu i apedaceu els desperfectes de les nostres infraestructures, que ajardineu els nostres parcs i netegeu els nostres carrers, que monteu la logística perquè nosaltres puguem celebrar, commemorar i festejar plegats l´alegria que sentim de viure. Gràcies per la vostra dedicació i el vostre sentit del deure.

Les persones que vigileu l´ordre i l´incivisme. Que vetlleu per la nostra seguretat. Que ajudeu les persones més desvalgudes i medieu perquè les baralles i desavinences no siguin irreparables. Gràcies per garantir-nos la seguretat i tranquil.litat que tan necessitem i per estar al costat del poble!

Les persones que us moveu en les entitats esportives, culturals, artístiques, de lleure i de voluntariat. Sou el tresor més distintiu de la nostra comunitat arenyenca. Constituïu un exemple de lliurament generós, intel.ligent, disciplinat i entossudit que necessita tota col.lectivitat per avançar : augmenteu l´autoestima de la gent i creeu consciència ciutadana ; ens feu sentir poble.

Sé que puc, que podem comptar amb vosaltres.

Gràcies als companys de tots els partits polítics i a tota la gent de cadascuna de les llistes que s´hi van presentar; gràcies per la seva implicació; Arenys de Munt ens necessita a tots; estiguem on estiguem tots podem i hem de treballar per aquest poble continuant les passes dels que ens han precedit.

Penso en els nostres avantpassats; molts d´ells, gent senzilla, sense estudis, però amb afany de treballar i tirar endavant la família i el país; amb el seu esforç i sacrifici han permès que els nostres infants i joves puguin estudiar i projectar-se arreu. Aquesta és l´actitud que necessitem; la mateixa que fa molt poc va aconduir unes joves arenyenques a assollir dignament un supcampionat d´Europa. Recordem la seva actitud Deixem que aquesta fermesa traspuï la nostra pell i arribi al nostre cor. Foragitem la mandra i els prejuicis. Com resa el poeta, cada dia és un recomençar, cap esforç del que fet fem caurà en terra aixorca!  El dolor dels altres no ens pot ser aliè ni indiferent!

Companys, hem de recuperar tota la il.lusió per Arenys de Munt. Hem de traslladar l´alegria de les Bredes a la nostra vida quotidiana.  La passió per la nostra gent –l´avi, l´infant, el jove- se´ns ha de fer caràcter. Hem de lluitar i treballar amb convicció i compromís, sobretot davant una legislatura que es preveu pleníssima de feina. Poso tota le meva confiança en la vostra persona i sé que en sereu un dignes dipositaris.

Per Arenys de Munt! Pels que ens han precedit! Per aquells que sempre han volgut lluitar! Pels que han donat la vida pels seus ideals.

Endavant, fem pinya, tots a una pel nostre poble i per la nostra gent!

Visca Arenys de Munt!  Visca Catalunya!

                                                                              16 de juny del 2007BENVINGUDA DEL BATLLE ANDREU MAJÓ (1999-2007)


Andreu MajóBona gent de tot arreu,

Arenys de Munt arrecerat a la vall de la Riera que de Sobirans s´obre fins al mar és una vila mil·lenària. Poblat des del neolític, amb vestigis ibèrics i romans la primera notícia documental és del 878 on St. Martí d´Arenys és citat al concili de Troies. Fins l´any 1599 fou un municipi que arribava al mar però en aquesta data es produï la segregació del veïnat de mar, l´actual Arenys de Mar.

Prop de la costa que amoroseix les temperatures i ben a prop de les muntanyes i el Parc natural del Montnegre i el Corredor, Arenys de Munt us ofereix la seva riquesa paisatgística com un dels principals valors.

Som gent laboriosa que conrea les activitats artesanes i amb tradició agrària i industrial. Estem molt orgullosos de les puntaires: l´any 2006 celebrarem a Arenys de Munt la trobada de puntaires de Catalunya.

L´esbart dansaire del Centre Moral ha investigat el nostre patrimoni folklòric i ha portat la dansa pel Japó, per Europa i per molts llocs de Catalunya. Els nostres gegants han complert 20 anys i s´han passejat per molts indrets. Aquest estiu han estat a Alemanya. Tenim Ràdio Municipal des de fa més de vint anys i hem estrenat fa pocs anys televisió local. Els amics per l´art ens ofereixen mostres constants dels seus elaborats treballs.

Els nostres esportistes ens han donat moltes alegries i són exemple de superació. La marxa popular pels termes reuneix el primer diumenge d´octubre.

El casal dels jubilats porta una activitat frenètica ens els camps de la formació, l´esbarjo i el turisme. La gastronomia local és variada però hem de destacar el “relleno” de la festa major i la deliciosa cirera d´en Roca.

Una característica del nostre poble és la gran riquesa d´entitats i la multitud de persones que hi treballen voluntàriament i generosament amb l´única intenció i voluntat de fer poble.

Us hi trobareu bé i us hi sentireu acollits.

 

^