Notícies
Publicat el 20 de març de 2013
Arenys de Munt se suma a la celebració del 125è aniversari de La Principal de la Bisbal
Un nombrós grup de convilatans assistirà al concert en què s'interpretarà per primer cop a dues cobles la sardana "L'estelada" estrenada el passat 16 de març

L’Auditori de Barcelona acollirà el proper dissabte, 23 de març, a les 18 hores, el gran concert commemoratiu del 125è aniversari de la cobla–orquestra La Principal de la Bisbal.

Des d’Arenys de Munt, i dintre els actes de la Capitalitat de la Sardana, s’ha organitzat un autocar per assistir com a públic al concert, donat que la segona part inclourà la interpretació, per primera vegada a dues cobles, de la sardana "L’estelada" estrenada el passat dissabte 16 de març a Arenys de Munt, escrita pel compositor Antoni Mas i Bou i amb lletra de Carles Casanovas.

Tot i que l'autocar va costar molt d'omplir, a darrera hora s'han produït 2 baixes, cosa que ens permet oferir 2 entrades per al concert, al preu de 25€ cadascuna (que inclou entrada i autocar). Si hi ha alguna persona interessada, cal que notifiqui les seves dades personals (nom, cognom i telèfon) a premsa@arensdemunt.cat per tal que ens hi puguem posar en contacte, abans de dissabte a les 3 de la tarda.

L'acte, que s’emmarca dins la temporada de música per a cobla a l’Auditori 2012-2013, ha estat concebut amb la voluntat de convertir-se en un esdeveniment rellevant per al sardanisme actual. És per això que compta amb el suport de la Federació Sardanista de Catalunya, així com de l’emissora Catalunya Música, que en realitzarà la retransmissió en directe, amb locució d’Ignasi Pinyol.

En el transcurs de l’acte de presentació del concert, el passat 18 de març, el conseller Ferran Mascarell va felicitar La Principal de la Bisbal en el seu 125è aniversari “per la seva notable contribució a la vida cultural el país” i l’ha qualificat com “la cobla oficial del nostre país”. El conseller de Cultura va ressaltat el paper vertebrador de la Principal de la Bisbal: “La cobla va néixer el 1888, en un moment significatiu de la història de Catalunya, en ple moviment de la Renaixença, i per això ha estat un eix vertebrador del fenomen de la sardana i de la cultura catalana en general”:

Mascarell va destacar la importància de l’acte del 23 de març: “La realitat més significativa de la cobla catalana serà sobre l’escenari de l’Auditori. Esperem que l’acte sigui l’inici d’un aniversari espectacular”.

El concert comptarà amb dues cobles dalt l’escenari, atès que hi participaran conjuntament La Principal de la Bisbal i la cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona (premi Altaveu 2012 i premi Ciutat de Barcelona de Música 2011). A més, tindran lloc dues estrenes absolutes: la primera la signa Francesc Cassú, actual director de La Principal de la Bisbal, que presentarà "Notes de quadern. Fantasia rocambolesca a l’Empordà de Pla"; la segona estrena anirà a càrrec del jove compositor i tible solista de la cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona, Marc Timón. Porta per títol "La llegenda del bruel de Castelló d’Empúries" i esta formada per tres moviments que apel·len a una llegenda vinculada a la vila natal de Timón, Castelló d’Empúries.

En el marc del concert també destaquen les estrenes de les versions per a dues cobles de dues obres ja estrenades en altres formats: la "Suite Dharma" del compositor i tenora Jordi Molina, i la composició "Catalanitat", de la qual es donarà a conèixer la versió per a dues cobles realitzada pel seu autor, Mn. Valentí Miserachs, organista, compositor i director de l'Institut Pontifici de Música Sacra.

En la primera part del concert, de tall clàssic, la cobla La Principal de la Bisbal farà un repàs a algunes sardanes emblemàtiques de compositors estretament vinculats amb la història de La Principal. Igualment, la cobla Sant Jordi interpretarà quatre títols d’autors relacionats amb la formació barcelonina i referents per al sardanisme (Serra, Oltra, Ferrer i una última sardana del tenora solista de la Sant Jordi, Enric Ortí).

La Principal de la Bisbal

Fundada l’any 1888, el naixement de La Principal de la Bisbal va coincidir amb l’època en què la sardana començava a expansionar-se per tot el territori, en plena Renaixença. Proclamada com “La Dansa Nacional de Catalunya”, la cobla bisbalenca participà decisivament en el procés de divulgació de la sardana, des de l’Empordà a tot del país.

Durant els anys vint -malgrat la crisi econòmica i la dictadura del general Primo de Rivera-, La Principal de la Bisbal va viure una de les etapes més brillants, amb l’esclat de les festes majors, els grans envelats i els balls de saló. L’1 d’agost de 1932, el president Macià li atorgà el títol de “Cobla Oficial de la Generalitat de Catalunya” a Girona i Lleida, durant el concurs celebrat a Sant Feliu de Guíxols.

La Principal s’enfrontà al moment més difícil de la seva història l’any 1936, quan va haver de superar les dificultats de la guerra civil espanyola. Amb la dictadura del general Franco, es van perseguir tots els signes d’identitat catalana, la sardana va ser temporalment prohibida i festes tradicionals com el carnestoltes també desaparegueren.

La transició cap a la democràcia va significar la reconstrucció i normalització cultural del país. El 8 de setembre de 1978, es restituí el Títol de “Cobla Oficial de la Generalitat de Catalunya” a través d’un decret ordenat pel President Tarradellas.

Amb la llibertat, tornaren amb més força que mai les festes al carrer: aplecs, castellers, cercaviles, concerts, balls, serenates… Celebracions populars que volien continuar potenciant les arrels catalanes, conservant el llegat històric del nostre país però també obrint una porta al futur, amb noves propostes i iniciatives.

Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
^