Ajuntament d'Arenys de Munt
Aula Cultural. Secció de pintura. www.arenysdemunt.cat/entitats

Dades de l'entitat
Entitat: Aula Cultural. Secció de pintura.
Àmbit: Cultural
Adreça: Rambla Francesc Macià 59
08358 Arenys de Munt
Maresme

Telèfon: 937 937 980
Actualitzar pàgina
Autenticació
Aula Cultural, Secció de pintura.

Exposició de la secció de pintura de l'Aula Cultural 2014
DADES HISTÒRIQUES de la secció de pintura de l'Aula Cultural de l'Ajuntament d'Arenys de Munt fou engegada pel Sr. Enrique Camón, aleshores Regidor de Cultura, l'any 1993. Des d'aquell moment, ininterrompudament ha recollit a la seva aula alumnes que primer foren exclusius de la vila d'Arenys de Munt per, amb el temps, anar estenguent la seva oferta a persones empadronades a Arenys de Mar, Sant Vicenç, Sant Iscle, Canet de Mat i, fins i tot, Barcelona. Per l'Aula, poden haver passat més de 180 persones diferents. Sota la direcció del Professor Pere Planells, a l'Aula es fa un treball d'expressió i de potenciació artística a la mida dels alumnes sense distinció ni d'estils, ni voluntats estètiques, només cal fer una ullada, per exemple, a l'exposició d'aquest any. A l'Aula es donen cita, tant aquells amants d'una pintura de descripció precisa, com aquells que desitgen interpretar altres autors,  i així captar la seva pinzellada i energia interior, o també, aquells que simplement tenen ganes d'experimentar nous àmbits de l'expressió. La presència d'alumnes veterans és un gran valor afegit per a tots aquells que comencen. Majoritariament pinten, però també dibuixen, esculpeixen, etc.
CADA CURS, els alumnes nous engeguen el mateix ritual, els veterans de l'aula ja porten una direcció i uns coneixements. Aquest ritual al què ens referim va dirigit a fer un primer treball de presa de contacte i que es concreta en la realització d'un bodegó. Els alumnes nous han de prendre nota dels materials bàsics imprescindibles d'inici de curs, que són els seguents:

MATERIAL PER A PINTURA A L'OLI: Roig cadmi mig, groc cadmi mig, blau ultramar fosc, negre fum i blanc titan.
ALTRES MATERIALS: Carbonets, un llapis tou ( 2 b ), goma d'esborrar, draps, paleta de pintura a l'oli, pinzells síntètics plans de tres gruixos diferents i un de mol finet per firmar, un pot de iogurt de vidre i una espàtula. Per acabar, cal que l'alumne porti una tela no gaire gran o un tablero sobre el que fer aquest primer bodegó.
MATERIAL PER A PASTEL.- Els alumnes qua facin pintura al pastel han de portar colors d'aquesta tècnica, alguns difuminos, una goma de pa, llapis tou del 3B i allò que cada un de vosaltres, personalment cregui convenient.
MATERIAL PER A PINTURA A L'AQUAREL.LA.- Colors d'aquarel.la en tub o en pastilla, una paleta de plàstic blanc, pincells especific d'aquarel.la, dels quals un ha de ser especialment grandet, rodó i de punta afinada, un de mitjà i un de petit per detalls, un potet de plàstic o vidre per posar l'aigua, draps, paper especific per a aquarell.la, resistent a l'aigua i d'un gruix suficient, un llapis HB i un 3B.
MATERIALS PER A DIBUIX.- Carbonets, barretes conté negre, blanc i sanguina, difuminos, draps, paper d'embalatge per a dibuixos i encaixos d'assaig i paper canson per a dibuix gran per a dibuixos de millor qualitat.  

DISCURS DE PERE PLANELLS A L'INAUGURACIÓ DE LA 19a EXPOSICIÓ.
Benvolguts, anem sumant dígits a les exposicions anuals. Des d'aquelles avorrides exposicions on només hi havia bodegons, fins ara, molt ha canviat la lluna i ja hem passat dinou primaveres, el cabell me l'he pintat amb blanc de plata i les idees les tic de verd maragda. De vegades entrem a l'aula amb el dia ja tancat o entrem amb una barreja de llum natural i artificial. L'aula de pintura és un lloc tangencial -es nota que sóc professor de dibuix tècnic- en el qual s'enllacen formes i vivències, és un lloc envellit i vital, ens surten rovellons al sostre i el terra el tenim ben trepitjat, sabem de la densitat del transit, les nostres finestres donen per a molt i tenen bona perspectiva. Hem viscut algun terratrèmol i incidències al parking de can Bellsolell....
Vinguts de diversos pobles del maresme hem esdevingut un cau de diversitat biològica i estètica que sustenta les individualitats sobre paletes també diverses. Un any podem decidir per comptes de quadres exposar les nostres paletes, serà tant interessant com penjar els nostres autoretrats, ja que a la paleta i deixem les millors senyals i pinzellades de la nostra personalitat. N'hi ha d'arregladetes i polides, d'escassa pintura, de restes exuberants, impol·lutes, sense netejar, caòtiques, d'escassetat cromàtica, policromes, no reutilitzables, de fusta cartró o plàstic, unes sobre les quals si poden veure tendències a les barreges càlides i altres que tiren pel fred, altres no porten paleta, no la necessiten. Definitivament, d'això en diuen diversitat biològica, un zoològic perfumat d'aiguarràs i xampany. De vosaltres, uns sou de pinzell petit -no confondre amb altres atributs- altres tireu pel broc gros; uns sembleu ferraris tot pintant esperitats, altres aneu amb el tractor de gasoil i cuineu l'obra fent el xupxup típic d'un bullit de l'àvia.
Que bé poder viure en un país amb diversitat estètica i biològica .
Fins i tot quan algun alumne/na entra per la porta vestit/da de 21 botó com si anés a la passarel·la fashion, les pintures el miren o la miren com el felí depredador observa la seva víctima.
Candidat o candidata a la llàntia de l'any, a la medalla a la vitalitat. I és que les pintures es mouen soles, de sobte portes un quadre al cul, de vegades mitja classe va maquillada, altres el rentamans s'embussa. Sort que tenim un out let de bates. A l'aula tothom s'expressa amb llibertat, de vegades sembla que estem a la peixateria si no fos per l'olor de dissolvent. Hem arreglat tantes vegades el món que obligatòriament el futur no ens pot fallar. Més d'una vegada mengem i bevem millor que al més dels renombrats restaurants.
Mireu si som diferents que tenim alumnes d'ultramoderns penjats dels seus ipad's o smartsfons amb càmeres que gairebé retransmeten en directe la feina que fem, que saben parlar pel facebuke i en tenim d'altres que amb la destral defensen l'ascetisme i l'abstinència d'un mon electrònic que sense ells saber-ho: també es pot penjar.
Que voleu que us digui, un col·lectiu és com una salsa que es fa amb una picada d'egos, de bona voluntat, d'intercanvis, de personalitats astrals, de bondat, de rialles, silenci, etc... Un col·lectiu és una salsa de diversa física incloent-t'hi el bussó de Higgs altrament dita, partícula de deu.
Tot això només ens demostra que sou divins i que aquesta divinitat espero que us produeixi la mateixa felicitat que a mi hem produeix i que jo anomeno goig, tolerància i poesia.
Petons, doncs, de colors, sobre les vostres paletes.
Gràcies

Aquest any som tres grups de moment:
1r.grup, dilluns de 10 a 12 de la nit, obrim a les 9 l'aula.
2n. grup, dimarts de 8 a 10 de la nit
3r. grup, dijous de 8 a 10 de la nitEl curs va començar el dilluns dia 1 d'octubre. Preu del curs: 160 euros per 8 mesos de durada i a 2 hores setmanals.
Per matricula-se cal anar a l'Ajuntament d'Arenys de Munt els matins, entrant a la dreta als despatxos de cultura.
Salutacions
Pere


Inauguràrem la 19ena exposició de la Secció de Pintura de l'Aula Cultural, serà un moment molt emotiu, poder dir que ja som més madurs com a escola-entitat municipal de la vila d'Arenys de Munt.

Joan Salichs, va presentar a TV3 la seva obra feta a la nostra aula de pintura. Felicitats Joan! Aquest és el link en que podeu veure l'entrevista al Joan i l'obra presentada.

http://www.tv3.cat/videos/3241730

En Miquel Martir, alumne de l'Aula Cultural internacionalitza la seva obra a través de paintingcopy, un web on es dona a coneixer i es posa a la venda la seva obra. Visiteu-la i incorporeu-la als vostres favorits.
http://www.paintingcopy.com

EN AQUEST WEB PODEU VEURE MARTERIAL D'ANYS ANTERIORS...
http://www.nomesart.net/catala/aulacultural09/aulacult09.htm


 
 

Tornar al llistat d'entitats


Rambla Francesc Macià 59 - 08358 Arenys de Munt - Tel. 937 937 980 - ajuntament@arenysdemunt.cat