Finalitza el projecte de prevenció de relacions abusives a l'Institut Domènec Perramon

Última revisió 18-05-2021 13:52
18/05/2021

Aquest mes de maig ha finalitzat el projecte de prevenció de relacions abusives que es porta a terme a l’Institut Domènec Perramon. Aquest any, dins el projecte, s’han realitzat un total d’onze tallers a tercer i quart d’ESO i primer i segon de batxillerat.

A tercer d’ESO s’han fet quatre tallers sobre la prevenció de les violències sexuals i el sexpreading a l’adolescència ("Has vist la foto que corre?"). Ens aquest taller s’ha treballat la reflexió i l’anàlisi de les violències sexuals que més els poden afectar, posant especial atenció en l’enviament de fotografies sense consentiment (sexpreading).

A quart d’ESO s’han fet quatre tallers sobre la prevenció de les violències de gènere ("Que no t’agafi el masclisme!"), on s’han treballat els factors clau per poder prevenir les relacions abusives, com són saber distingir les diferents formes de violència, entendre com funcionen i aprendre a identificar-les.

A primer de batxillerat s’ha realitzat el taller "Maneres de lligar... Tot s’hi val?", on es va parlar de tots aquells estereotips i desigualtats de gènere que s’activen en el moment de lligar. I, a més, es va fer una reflexió sobre les emocions que es posen en joc i sobre quin tipus de relacions volem construir, fomentant unes relacions afectives i sexuals sanes i unes habilitats comunicatives que ens permetin relacionar-nos lliurement.

Tots aquests tallers han estat realitzats per l’Associació Candela i finançades per l’Ajuntament d’Arenys de Munt.

I, finalment, a segon de batxillerat s’ha dut a terme l’obra de teatre És de conya?, teatre fòrum sobre les violències de gènere en la parella. És un espectacle en què tres personatges viuen diferents situacions de la seva vida quotidiana, travessades per estereotips de gènere, mites de l’amor romàntic i violències en la parella. Aquesta obra de teatre és realitzada per Nus Cooperativa i finançada per l’Ajuntament d’Arenys de Munt.

L’objectiu del projecte de prevenció de relacions abusives, impulsat per la Regidoria d’Igualtat de Gènere, és conèixer el context social de partida basat en les desigualtats de gènere, saber identificar els diferents estereotips de gènere, saber apreciar les relacions sexuals o afectives que es basen en el creixement personal, l’enriquiment mutu i el respecte a la identitat i l’autonomia de l’altra persona i, finalment, conèixer les habilitats de comunicació que ajuden a prevenir l’adopció de rols estereotipats en les relacions afectives.