Atenció sanitària a les persones d'Ucraïna amb protecció temporal i vacunació COVID-19

Última revisió 22-03-2022 08:26
21/03/2022

La Generalitat de Catalunya ha adreçat un text a les persones refugiades d’Ucraïna amb protecció temporal, que inclou informació sobre la vacunació contra la COVID-19.

El text és el següent:

Si necessites atenció sanitària, tindràs la mateixa que tenim els ciutadans de Catalunya. L’atenció sanitària es gratuïta.

També tindràs accés a les vacunes que hi ha al calendari de vacunes sistemàtiques i també a la vacuna contra la COVID-19, o la dosi de record, si ja la tens administrada.

És important garantir la continuïtat dels calendaris de vacunació dels infants i adults per tal de garantir la màxima protecció contra malalties incloses al Calendari de vacunacions per a totes les persones nouvingudes.

També és molt important administrar les vacunes recomanades a les dones embarassades segons les recomanacions i a les persones amb condicions de risc. Incloent la vacunació contra la COVID-19 a totes les persones a partir dels 5 anys.

L’atenció sanitària es presta als centres d’atenció primària (CAP) i als consultoris locals (en els municipis més petits) on hi trobaràs professionals de la salut: especialistes en medicina, d’infermeria i treballadors socials, així com professionals administratius, els quals et facilitaran els tràmits per obtenir la targeta sanitària individual durant el temps que tinguis la condició de protecció temporal a l’Estat espanyol.

Si necessites anar a un centre hospitalari t’hi enviaran des del Centre d’atenció primària. També pots anar directament a un servei d’urgències d’un dels hospitals públics, o a un Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP), si necessites una atenció que no pot esperar.

Si estàs embarassada o tens alguna consulta sobre la Salut Sexual i Reproductiva, els professionals del CAP t’informaran de com accedir-hi.

Per a consultar sobre aquest aspectes o altres relacionats amb l’atenció sanitària pots trucar al 061.
 

Vacunació COVID-19

Quines vacunes s’estan administrant?
A Catalunya, actualment, s’estan inoculant les vacunes de Pfizer/BioNTech i Moderna/Lonza, de tecnologia d’ARN missatger.

Qui s’està vacunant?
Tota la població a partir dels 5 anys.

En què consisteix el procés de vacunació?
Si no has passat la COVID-19, et vacunaran amb dues dosis. L’interval entre dosis és de 21 dies en el cas de Pfizer/BioNTech o de 28 dies en el cas de Moderna/Lonza.
Si has passat la COVID-19, et vacunaran amb una única dosi amb qualsevol de les dues dosis disponibles.
Si pateixes la COVID-19 una vegada hagis començat el procés de vacunació, et vacunaràs amb una segona dosi cinc mesos després de recuperar-te de la malaltia.

Per què m’he de vacunar contra la COVID-19?
La vacuna contra la COVID-19 et protegeix contra aquesta malaltia. Evita en un alt percentatge la possibilitat de patir una COVID-19 greu i que puguis ser hospitalitzat.

I si ja estic vacunat contra la COVID-19?
La població resident a Catalunya, vacunada amb la pauta completa, està rebent una dosi de record per augmentar les defenses davant la infecció. Si tens la pauta completa rebuda al teu país des de fa més de 5 mesos, pots demanar aquesta dosi de record.

Podeu trobar-ne més informació, així com aquest mateix text en ucraïnès i anglès, en aquest document.