Consells diversos

Com estalviar ordenant la nevera (i així evitar el malbaratament alimentari)

Com estalviar ordenant la neveraA Catalunya, cada persona malbarata 35 kg d’aliments en bon estat a l’any, l’equivalent a un carro de la compra. El 58% es malbarata a les llars. A nivell ambiental, els aliments que, si no són aprofitats, acaben als circuits de residus suposen un gran impacte. Però a nivell econòmic també.

Tenir ben ordenada la nevera ens evitarà comprar aliments que ja tenim, ens ajudarà a prevenir el malbaratament alimentari i, en definitiva, a estalviar.

1. Els làctics, a dalt de tot. A la part superior de la nevera, on la temperatura acostuma a ser més baixa, és el millor lloc per guardar-hi els iogurts, el formatge i altres aliments, com els ous.

2. Les restes i embotits, en segon lloc. De la mateixa manera, els aliments cuinats, els embotits curats i les semiconserves també aniran als prestatges superiors. Els productes en llauna, un cop oberts, s’han de traspassar a un pot de vidre o de plàstic perquè les llaunes amb el fred es rovellen i poden contaminar els productes.

3. Els productes frescos i crus, als prestatges inferiors. Per sota dels aliments cuinats, als prestatges inferiors, que són els més freds, s’hi han de desar els productes frescos i crus com la carn, el peix i el marisc. També tots aquells aliments que vulguem descongelar. Aquests aliments s’han de conservar dins d’un recipient preferiblement amb reixeta perquè els líquids que desprenen no toquin directament el producte i així evitar-ne el deteriorament.

Si la nostra nevera disposa d’un calaix especial capaç de mantenir una temperatura i grau d’humitat independent, és una bona opció per conservar-hi la carn i el peix.

En guardar els productes frescos a sota dels cuinats, evitarem que caiguin sucs i es produeixi una contaminació creuada.

4. Fruites i verdures, al calaix. A baix de tot, generalment hi trobem uns calaixos dissenyats per protegir les fruites i verdures del fred directe. Aquesta separació, a més, permet protegir els aliments dels sucs dels productes crus dels prestatges superiors. És molt important netejar bé la fruita i verdura abans de menjar-la i cuinar-la.

5. La porta també té el seu ordre. A la porta, si hi tenim ouera és recomanable conservar-hi els ous. L’ouera serveix per mantenir els ous en un espai sec i fresc i, a més, evita la contaminació creuada. Si el nostre refrigerador no disposa d’ouera, podem desar els ous al prestatge superior i així evitar que es trenquin. Això sí, sempre els hem de guardar a la nevera, on la temperatura és més estable.

La mantega, salses i conserves també poden anar als prestatges superiors de la porta, deixant els inferiors per a les begudes.

I recordeu: el primer que entra és el primer que surt! Endreceu els aliments i situeu al davant els que hagueu de consumir abans.

A banda de posar ordre a la nevera, fer receptes de reaprofitament és una altra de les moltes coses que podem fer per estalviar i evitar el malbaratament.


Pla de prevenció de residus del Maresme

La iniciativa forma part d’un seguit d’accions per reduir el malbaratament alimentari que Maresme Circular, un projecte del Consorci de Residus del Maresme, i Rezero estan portant a terme aquest 2023 en el marc del Pla de Prevenció de Residus del Maresme. El Pla, redactat el 2022, té com a objectiu reduir un 26,4% la generació de residus a la comarca de cara al 2027, respecte a l’any 2010.


Font: Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 29-06-2023 09:34