Llocs d'interès

La Riera

La Riera, llit sorrenc i dic de sorres, constitueix la columna vertebral d'aquesta esquena corbada a la qual van a parar, com si de nervis es tractés, tot un entramat de rials i torrents. Als seus laterals hi ha ubicats un munt de comerços i restaurants on poder trobar tot el que es vulgui i degustar bons plats de menjar casolà.

La Riera és el resultat de l'acció de la peculiar climatologia de la zona sobre el terreny de granits i terrer. La conca de la Riera, delimitada per serres, serralades, puigs i turons, constitueix una unitat geogràfica ben peculiar que, a mena de petita vall, obre els seus braços cap al mar. La serra d'en Sala, la serra dels Termes, el turó del Fangar i serra Guinart dibuixen el límit de llevant de la conca; la serra Lligada i la serra del Parent Rost la tanquen per tramuntana i l'acompanyen fins al seu naixement entre els rebrecs del massís del Corredor i del Montalt. Els Tres Turons, el Pollastre i el Remei clouen la conca per ponent.

Una complexa i intricada xarxa de rierols, torrents i rials, resultat de les sobtades pluges de primavera i tardor, cobreix tota la superfície de la conca. Els rials més importants han estat adaptats a les necessitats dels nostres pagesos, que els han transformats en camins d'una amplada que permet el pas d'un carro.

Els rials han estat acotats per dos mots, gruixuts i compactes, sobre els quals s'han plantat canyes per aconseguir un ràpid enfortiment dels marges, i altres tipus d'arbres (alzines, roures, pollancres...) que permeten una consolidació més ferma i duradora. De torrents (més de muntanya) i de rials (més de plana) n'hi ha un munt. Des de Sobirans fins al mar, trobem: el torrent del Jardí, el torrent d'en Marpons, el torrent de Can Cot, el torrent dels Llorers, el torrent de la Milans, el torrent d'en Clariana, el torrent d'en Mora, el torrent d'en Bubaret, el torrent del Boldrau, el torrent d'en Cornell, el torrent d'en Terra, el torrent d'en Puig, el rial Bellsolell, el rial Pasqual, el rial de Can Sala, el rial de Can Catà, el rial de Can Pica i el rial de Sa Clavella.

 

 

 

La plaça de l'Església

Al centre del poble podem trobar la plaça de l'Església, un ampli espai on es duen a terme i per on passen la majoria de fires, esdeveniments i festivitats que tenen lloc al municipi.

Presidint la plaça es troba l'església de Sant Martí d'Arenys, aixecada al segle XVI. Com la majoria de les esglésies de les nostres terres, segueix l'estil gòtic tardà, tot i que incorpora valuosos elements renaixentistes. Al començament de la guerra civil fou cremat el ric patrimoni artístic que contenia. Avui hi resten unes notables pintures de Pere Serafí i dues talles de Joan de Tours.

 

 

El Monument a la Independència

El 2009 Arenys de Munt va ser la primera població catalana on es van iniciar les consultes populars sobre la independència de Catalunya. Un any més tard, es va celebrar com a commemoració I'Aplec per la Independència.

Durant aquest esdeveniment es va inaugurar, al parc de Can Jalpí, el Monument a la Independència, conformat per una gran pedra i bigues de ferro transformades. El monument es va construir gràcies a l’aportació de molts ciutadans i ciutadanes.

Aventura i diversió

Arenys de Munt disposa de tot un conjunt d'espais dedicats a la diversió i a viure experiències d'aventura.

Podem trobar el parc d'aventures Jalpí Aventura, on es poden fer recorreguts pel mig del bosc i llançaments en tirolina. La Sala Golem, on es fan activitats d'escalada. També trobem el Paintball La Granja, on es realitzen activitats i jocs diversos, com ara paintball, futbol bombolla o room escapes. Si voleu endinsar-vos en la natura, també podeu fer marxa nòrdica (més informació).

 

 

Can Jalpí i l'Arbre de Gernika

El castell de Can Jalpí i els seus jardins constitueixen un dels principals símbols d’Arenys de Munt. Construït entre finals del segle XIX i principis del segle XX, va ser el resultat de les dèries i excentricitats d’un noble, que va decidir transformar el vell casal del poble en un castell medieval amb tot tipus de luxes.

Actualment és un impressionant espai amb el castell, actualment convertit en restaurant, i els seus jardins. També s'hi duen a terme diferents esdeveniments.

 

 

Parc del Montnegre i el Corredor. Centre d'informació

El Centre d'Informació d'Arenys de Munt és un equipament del Parc del Montnegre i Corredor, inaugurat l'any 1998 en conveni amb l'Ajuntament d'Arenys de Munt, i recentment renovat i ubicat en un nou emplaçament.

En aquest punt es pot obtenir orientació i informació referent al parc i és un punt d'acollida de nous visitants (més informació).

Exposició de fauna vertebrada Jordi Puigduví

L'exposició permanent de l'espai La Central del parc de Can Jalpí, la col·lecció d'ocells del Montnegre i el Corredor, mostra un apropament a les aus més representatives de la serralada del Montnegre i el Corredor i de la plana de la riera d'Arenys.

La col·lecció porta el nom de Jordi Puigduví, veí d'Arenys de Munt, que amb tenacitat i treball va fer possible aquest fons museístic, considerat un dels més importants de Catalunya gràcies a la varietat que conté i al nombre d'exemplars conservats (més informació).

Santuari de Lourdes

Prop del veïnat de Sobirans, el 1924 es va construir un santuari dedicat a la Verge de Lurda o Lourdes. És una reproducció de la gruta de Massabielle, el santuari francès de Lourdes, on segons la tradició la Verge es va aparèixer a una nena l’any 1858.

Els voltants del santuari han estat habilitats com a zona d’esbarjo i per a menjars a l’aire lliure. També hi ha un restaurant.

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 01-02-2021 09:00