Llocs d'interès

La Riera

La Riera, llit sorrenc i dic de sorres, constitueix la columna vertebral d'aquesta esquena corbada a la qual van a parar, com si de nervis es tractés, tot un entramat de rials i torrents. Als seus laterals hi ha ubicats un munt de comerços i restaurants on poder trobar tot el que es vulgui i degustar bons plats de menjar casolà.

La Riera és el resultat de l'acció de la peculiar climatologia de la zona sobre el terreny de granits i terrer. La conca de la Riera, delimitada per serres, serralades, puigs i turons, constitueix una unitat geogràfica ben peculiar que, a mena de petita vall, obre els seus braços cap al mar. La serra d'en Sala, la serra dels Termes, el turó del Fangar i serra Guinart dibuixen el límit de llevant de la conca; la serra Lligada i la serra del Parent Rost la tanquen per tramuntana i l'acompanyen fins al seu naixement entre els rebrecs del massís del Corredor i del Montalt. Els Tres Turons, el Pollastre i el Remei clouen la conca per ponent.

Una complexa i intricada xarxa de rierols, torrents i rials, resultat de les sobtades pluges de primavera i tardor, cobreix tota la superfície de la conca. Els rials més importants han estat adaptats a les necessitats dels nostres pagesos, que els han transformats en camins d'una amplada que permet el pas d'un carro.

Els rials han estat acotats per dos mots, gruixuts i compactes, sobre els quals s'han plantat canyes per aconseguir un ràpid enfortiment dels marges, i altres tipus d'arbres (alzines, roures, pollancres...) que permeten una consolidació més ferma i duradora. De torrents (més de muntanya) i de rials (més de plana) n'hi ha un munt. Des de Sobirans fins al mar, trobem: el torrent del Jardí, el torrent d'en Marpons, el torrent de Can Cot, el torrent dels Llorers, el torrent de la Milans, el torrent d'en Clariana, el torrent d'en Mora, el torrent d'en Bubaret, el torrent del Boldrau, el torrent d'en Cornell, el torrent d'en Terra, el torrent d'en Puig, el rial Bellsolell, el rial Pasqual, el rial de Can Sala, el rial de Can Catà, el rial de Can Pica i el rial de Sa Clavella.

 

 

 

La plaça de l'Església

Plaça de l'EsglésiaAl centre del poble podem trobar la plaça de l'Església, un ampli espai on es duen a terme i per on passen la majoria de fires, esdeveniments i festivitats que tenen lloc al municipi.

Presidint la plaça es troba l'església de Sant Martí d'Arenys, aixecada al segle XVI. Com la majoria de les esglésies de les nostres terres, segueix l'estil gòtic tardà, tot i que incorpora valuosos elements renaixentistes. Al començament de la guerra civil fou cremat el ric patrimoni artístic que contenia. Avui hi resten unes notables pintures de Pere Serafí i dues talles de Joan de Tours.

 

 

El Monument a la Independència

Monument a la IndependènciaEl 2009 Arenys de Munt va ser la primera població catalana on es van iniciar les consultes populars sobre la independència de Catalunya. Un any més tard, es va celebrar com a commemoració I'Aplec per la Independència.

Durant aquest esdeveniment es va inaugurar, al parc de Can Jalpí, el Monument a la Independència, conformat per una gran pedra i bigues de ferro transformades. El monument es va construir gràcies a l’aportació de molts ciutadans i ciutadanes.

Can Jalpí i l'Arbre de Gernika

Castell JalpíEl castell de Can Jalpí i els seus jardins constitueixen un dels principals símbols d’Arenys de Munt. Construït entre finals del segle XIX i principis del segle XX, va ser el resultat de les dèries i excentricitats d’un noble, que va decidir transformar el vell casal del poble en un castell medieval amb tot tipus de luxes.

Actualment és un impressionant espai amb el castell, actualment convertit en restaurant, i els seus jardins. També s'hi duen a terme diferents esdeveniments.

Al final del passatge de plàtans es troba plantat un imponent roure (Quercus robur), tot just a l'entrada dels jardins de Can Jalpí, però no és un arbre qualsevol sinó que té molta història. Aquest arbre fou plantat a finals del s. XIX per Doña Sofía de Algorta i de Albaroa, una rica dama de Leketio (País Basc) que fou la dona de Don August Borràs-Jalpí de Mercader. La nostàlgia de la seva terra va portar a Doña Sofía a plantar un plançó de l'Arbre de Gernika per tal de sentir-se més com a casa.

Arbre de GernikaL'Arbre de Gernika autèntic dels Pais Basc va morir ja fa uns anys i el que hi ha ara és d'una generació més jove que el de can Jalpí i per tornar-lo a plantar, van venir a buscar una gla del plançó centenari d'Arenys de Munt.

Aquest arbre, pels bascos, simbolitza les llibertats biscaïnes. El roure es troba protegit amb una tanca metàl·lica on s'hi llegeix "Gernikako Arbola", que vol dir "arbre de Gernika".

Parc del Montnegre i el Corredor. Centre d'informació

La Central (parc de Can Jalpí)El Centre d'Informació d'Arenys de Munt és un equipament del Parc del Montnegre i Corredor, inaugurat l'any 1998 en conveni amb l'Ajuntament d'Arenys de Munt, i recentment renovat i ubicat en un nou emplaçament.

En aquest punt es pot obtenir orientació i informació referent al parc i és un punt d'acollida de nous visitants (més informació).

Exposició de fauna vertebrada Jordi Puigduví

Exposició de fauna vertebrada Jordi PuigduvíL'exposició permanent de l'espai La Central del parc de Can Jalpí, la col·lecció d'ocells del Montnegre i el Corredor, mostra un apropament a les aus més representatives de la serralada del Montnegre i el Corredor i de la plana de la riera d'Arenys.

La col·lecció porta el nom de Jordi Puigduví, veí d'Arenys de Munt, que amb tenacitat i treball va fer possible aquest fons museístic, considerat un dels més importants de Catalunya gràcies a la varietat que conté i al nombre d'exemplars conservats (més informació).

Santuari de Lourdes

Santuari de LourdesProp del veïnat de Sobirans, el 1924 es va construir un santuari dedicat a la Verge de Lurda o Lourdes. És una reproducció de la gruta de Massabielle, el santuari francès de Lourdes, on segons la tradició la Verge es va aparèixer a una nena l’any 1858.

Els voltants del santuari han estat habilitats com a zona d’esbarjo i per a menjars a l’aire lliure. També hi ha un restaurant.

Entorn natural

Arenys de Munt disposa d'un entorn natural que es pot gaudir al vostre aire tot passejant per aquestes rutes que us proposem:

 

 

 

 

 

 

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 16-03-2023 11:28