Tallers de prevenció de relacions abusives, igualtat de gènere i LGBTI a l'Institut Domènec Perramon

Última revisió 01-06-2023 09:09
01/06/2023

Durant aquest curs 2022-2023 s’han realitzat a l’Institut Domènec Perramon tallers de prevenció de relacions abusives, igualtat de gènere i LGBTI. Aquest projecte sorgeix de la Regidoria d’Igualtat de Gènere, Dona i LGBTI, i fa anys que es fa per a l’alumnat d’ESO i batxillerat.

Enguany s’han realitzat un total de setze tallers i dues obres de teatre entre l’alumnat d’ESO i batxillerat.

Pel que fa la temàtica de prevenció de relacions abusives, s’han fet els següents tallers:

  • A tercer d’ESO s’ha realitzat el taller “Has vist la foto que corre?”, en el qual s’ha treballat la prevenció de les violències sexuals i l’enviament de fotografies de caràcter sexual sense consentiment.
  • A quart d’ESO s’ha realitzat el taller “Que no t’agafi el masclisme!”, per distingir diferents formes de violència, entendre com funcionen i aprendre a identificar-les per tal de prevenir les relacions abusives.
  • A batxillerat s’ha realitzat el taller “Enredant el gènere”, per tal de fomentar una mirada crítica sobre els rols i estereotips de gènere hegemònics i la violència que se’n deriva, així com també aprendre a identificar actituds masclistes. Uns dies més tard del taller, es va representar l’obra de teatre Històries d’Alba i Manu, per posar en escena i fer visibles aquelles situacions opressores relacionades amb el gènere que determinen com se suposa que han de ser els nois i les noies. També se centra a plantejar situacions abusives a causa de la pressió estètica en aquesta edat i proposa la reflexió sobre algunes creences presents al voltant de la sexualitat i l’afectivitat a l’adolescència.
  • Per a tot l’institut s’ha visionat l’obra de teatre Elles, cosas de chicas, que fa un repàs en clau d’humor a la temàtica feminista.

L’objectiu del projecte de prevenció de relacions abusives és conèixer el context social de partida basat en les desigualtats de gènere, saber identificar els diferents estereotips de gènere i prevenir l’adopció de rols estereotipats en les relacions afectives entre les persones joves.

Quant a la temàtica LGBTI, s’han realitzat els següents tallers:

  • A tercer i quart d’ESO, el taller “I tu, com et relaciones?”, on s’ha treballat per comprendre el sistema sexe-gènere i les sigles LGBTI, aprendre a identificar actituds i creences LGBTI-fòbiques i masclistes en entorns quotidians, així com agafar responsabilitats i posicionar-se davant situacions d’injustícia.
  • A través de l’assignatura de plàstica s’ha fet un disseny per a xapes amb la temàtica LGBTI com a lema i la impressió de mil xapes amb els dos dissenys guanyadors.

A la vegada, el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, es va fer entrega de cinc-centes cintes clauer a tot l’alumnat amb el lema “Arenys de Munt: lliure, inclusiu i de pau”.

També s’ha dut a terme el projecte “Art i acció social”, on s’ha elaborat un mural reivindicatiu que ha acabat sent part de la façana del centre. El projecte ha estat fotografiat en totes les fases del procés i ha acabat exposat a la Sala d’Exposicions Mercè Paluzie.