La Generalitat reconeix Arenys de Munt com a municipi pioner en administració oberta

Última revisió 31-07-2020 09:00
29/07/2020

Arenys de Munt ha rebut un reconeixement del Consorci Administració Oberta de Catalunya per la seva tasca en la implementació de les noves tecnologies en la gestió municipal.

En concret, Arenys de Munt ha quedat classificat en la tercera posició a la categoria de municipis d’entre 5.001 i 20.000 habitants per ser una administració local capdavantera en l’impuls de l’administració digital i el govern obert. Aquesta categoria la lidera el municipi de Roses, a l’Alt Empordà, i Llinars del Vallès es troba en segona posició. Arenys de Munt ocupa el tercer lloc del podi de la seva categoria, empatat amb Viladecavalls.

Arenys de Munt ha rebut aquesta distinció perquè actualment ja genera tots els tràmits interns i externs de manera electrònica i ha eliminat el paper de la major part del dia a dia. La voluntat és seguir implantant més gestió digital, com el treball amb dades obertes, és a dir, publicar dades per tal que els veïns les puguin reutilitzar. Amb això, la voluntat és aspirar a liderar la classificació l’any que ve, o, si més no, desbancar Llinars del Vallès del segon lloc.

Aquests guardons s’entreguen per posar en valor la feina de les administracions locals que lideren la transformació digital a Catalunya, i tenen l’objectiu d’aprendre de les millors experiències per impulsar conjuntament un país digital i obert, a iniciativa del gabinet tècnic i el laboratori d’innovació de l’AOC. La Generalitat fa, d’aquesta manera, una avaluació del grau de maduresa de transformació digital dels ens locals, cosa que és una iniciativa única i innovadora, tant a nivell estatal com internacional, i ho fa analitzant els principals indicadors dels governs digitals i oberts, només a partir de dades objectivables. Concretament, es basen en una metodologia pròpia que analitza amb rigor més de 30 indicadors objectivables de 947 ajuntaments i 42 consells comarcals. Analitzen els principals indicadors dels governs digitals i oberts a partir de dades de qualitat i contrastables. Aquesta metodologia s’ha codissenyat amb experts de gestió pública. Els indicadors recopilats es publiquen de forma oberta i es comparteixen de forma preliminar amb les administracions locals per fer esmenes i garantir la qualitat de la informació. Les fonts d’informació són l’anàlisi dels webs de les administracions locals, l’activitat associada als serveis AOC i la informació facilitada pels mateixos ens locals i proveïdors d’aplicacions que es contrasta.

Els municipis petits de menys de 500 habitants que han estat reconeguts són Gaià, Molló, Tavèrnoles, la Tallada d’Empordà i Sant Martí d’Albars. Entre 501 i 1.000 habitants, han estat distingits els municipis de Pont de Molins, Vilalba dels Arcs i Sant Boi de Lluçanès. En pobles de fins a 5.000 habitants la classificació la lideren Ascó, Palau-saverdera i Vilobí d’Onyar. Si mirem les dades de municipis més grans que el nostre, veiem que en poblacions de 20.001 a 50.000 habitants qui té una administració oberta més bona és Calafell, seguit de Palafrugell, Manlleu, Sant Feliu de Llobregat, Sant Quirze del Vallès i Olesa de Montserrat. I la classificació de ciutats grans la lideren Girona, Manresa i Reus.

Els consells comarcals més ben classificats són els del Priorat i el Pallars Sobirà en la categoria de fins a 20.000 habitants; la Garrotxa, la Ribera d’Ebre i el Ripollès fins a 50.000 habitants, i l'Alt Penedès i el Tarragonès en comarques de més de 50.000 habitants.

El juny passat l’Ajuntament d’Arenys de Munt també va obtenir el segell Infoparticipa 2019, reconeixement a la transparència informativa que atorga la Generalitat de Catalunya a aquells ajuntaments que, a través del seu web, informen de la situació econòmica del poble, de l’estructura del consistori i de diferents àmbits del municipi.